Na ljeto je prioritet zadržati Arauja, ali se Xavi želi dodatno ojačati: Na spisku 3 mlada štopera

Barcelona se bila digla iz pepela otkako ih je preuzeo Xavi Hernandez, ali zadnjih nekoliko utakmica su odigrali ispod svih očekivanja.


Možda najviše boli poraz od Eintrachta iz Frankfurta na Camp Nou koji ih je koštao plasmana u polufinale Europa lige. 

Pored tog poraza vezali su još nekoliko loših rezultata, a isto tako boli sinoćni poraz od Rayo Vallecana koji se isto desio na najvećem stadionu. Još jedan u nizu poraz je upalio signal kod Xavija da se tokom ljeta ozbiljno mora razmisliti o novim pojačanjima, a već je odredio i prioritete. Prvi i osnovni cilj jeste zadržati Ronald Arauja i ponuditi mu novi ugovor kako bi ostao još u Katalonskom gigantu.



Tokom januara je odrađen sjajan prelazni rok kada su na Camp Nou stigli Ferran Torres, Adama Traore i Pierre-Emerick Aubameyang. Zata isto tako dobar prelazni rok želi da ponovi i na ljeto kada će imati priliku napraviti respektabilan tim koji će se moći nositi sa sa Real Madridom, prije svega. Upravo zbog toga Xavi želi dodatno da ojača odbranu uz već pomenuti prioritet Arauja da se sačuva i naredne sezone.

Xavi ima štopera, ali nije posebno zadovljan njihovim učinkom. Gerard Pique se nalazi u poznim igračkim godinama i njegova zamjena je neophodna i veoma je blizu toga da okači kopačke o klin. Što se tiče ostalih, Eric Garcija, Clement Lenglet, Oscar Mingueza, Samuel Umtiti, nisu posebno zadovljili Xavija i neki od nabrojanih štopera bi mogli napustiti Camp Nou na kraju sezone.



Upravo zbog toga što bi neki štoperi mogli otići, Xavi je spremio 3 vrhunska igrača koja želi dovesti na ljeto i koji bi trebali popuniti prazninu u zadnjoj liniji. Prva želja jeste mladi univerzalac Leipziga, Joško Gvardiol. Reprezentativac Hrvatske je zapao za oko Xaviju iz razloga što pored štoperske pozicije može odgovoriti zadatk i kao lijevi bek, i mogao bi ga koristiti na više pozicija i sa njim dobija potrebnu dubinu. 

20-godišnji Hrvat se samtra veoma inteligentnim igračem, a pored toga je psihički i fizički veoma jak. Druga želja Xavija jeste još jedan štoper Bundeslige, a riječ je o zvijezdi Wolfsburga, Maxence Lacroix. 22-godišnji Francuz još nije debitovao za nacionalni tim, ali iz utakmice u utakmicu je sve bolji i bolji. Sjanim partijama je privukao pažnju na sebe i mnogi smatraju da će na ljeto napraviti iskorak u karijeri.



Sa 1,90 centimetara djeluje dominantno u svom, ali i protivničkom, šesnaesteracu i upravo zbog toga je zapao za oko mnogima, a ne samo Xaviju. Kao zadnje ime koje se povezuje sa Barcelonom i za koga je Xavi zainteresovan jeste, Sven Botman. Holanđanin je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, igrač Lillea. 22-godišnji Botman je itekako tražena roba unazad nekolko prelaznih rokova, ali je uprava Lillea uspječa da ga sačuva i pravo je pitanje da li će to uspjeti i tokom ljeta. 

Njegove kvalitete su mnogi prepoznali, a smatraju ga da će u narednim godinama biti jedan od najboljih štopera na planeti, a uz Virgil van Dijka najbolji u reprezentaciji Holandije. 

Xavi je zamislio odlična pojačanja, ali je pravo pitanje da li će finansije dozvoliti jer za ove igrače treba ozbiljan novac, ali isto tako treba očekivati da će Joan Laporta pronaći sredstva.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.