Zvijezda Manchestera i dalje ostaje prioritet: Laporta saznao 3 razloga zašto Xavi toliko insisitra na transferu

Katalonski gigant sigurnim korakom korača prema tituli u La Ligi na koju čekaju od sezone 2018/19, a pored tog trofeja nadaju se i onom u Copa del Rey-ju.


Izabranici Xavi Hernandeza su za vikend u derbiju protiv Real Madrida slavili 2:1 i tako im pobjegli na, u ovom trenutku, vjerovatno nedostižnih 12 bodova. 

Da stvar po Kraljevski klub bude još gora Barcelona u Copa del Rey-ju nakon prvog meča ima prednost od 1:0 i pred revanš koji je na Camp Nou, Carlo Ancelotti ima veoma težak zadatak da taj zaostatak nadoknadi. Iako nije još kraj sezone Xavi već sada razmišlja o timu za sledeću sezonu jer želi nakon 2 godine razočarenja u Ligi prvaka pokušati napraviti ozbiljan rezultat.



Na kraju sezone se očekuje nekoliko odlazaka koji su već potvrđeni, ali isto tako se očekuje i nekoliko dolazaka. Finansijska situacija nije baš povoljna i zbog toga Xavi trenutno gleda na igrače koji na kraju sezone ostaju bez ugovora i koji će stići potpuno besplatno. 

Upravo jedan takav je pronađen u Manchesteru, a riječ je o zvijezdi iz onog plavog dijela, Ilkay Gudnoganu. Sjajni veznjak ima ugovor do kraja sezone i već sada sve ukazuje na to da do nastavka neće doći. To želi Xavi da iskoristi i od Joan Laporta traži da svim silama krene po 32-godišnjeg Njemca.



Koliko Xavi insistira na tom transferu govori činjenica da je pred prvog čovjeka kluba iznio 3 razloga zašto ga toliko želi. Prvi i osnovni jeste da profil Gundogana savršeno odgovra onome što se traži na Camp Nou. Njemac bi trebao doći kao zamijena za Sergio Busquetsa i neko ko će nastaviti biti mentor mladim igračima, prije svega Gaviju i Pedriju.

Ilkay je neko ko se odlično snalazi pred svojim golom na poziciji zadnjeg veznog, ali i nešto bliže protivničkom golu gdje će Xavi u jednom igraču dobiti univerzalca.Drugi razlog zašto Xavi želi Njemca jeste to što je veznjak neko ko zna postizati golove. Xaviju trebaju veznjaci koji iz drugog plana znaju postizati golove, a to je upravo zvijezda Manchester Cityja.



Ove sezone i nije toliko produktivan svega 4 gola i 4 asistencije, ali u dresu popularnih "Građana" do sada je postigao 53 gola uz 37 asistencija što je fantastična statistika za nekoga ko igra na sredini terena. Kao treći razlog jeste iskustvo. Njemac ima prijeko potrebno iskustvo koje je potrebno Xaviju na sredini terena, a najviše u Ligi prvka sledeće sezone.

Gundogan zna kako se igraju završnice u najjačem klupskom takmičenju i njegov dolazak na Camp Nou bi bio pun pogodak za sve u klubu.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.