Večerao sa Ronaldom, glumio sa Peleom: Kako je nestala čuvena zvijezda Football Managera - Freddie Adu

Kako se proslaviti u fudbalu i postati gotovo svima poznat bez da ste ikad ostvarili bilo kakav značajniji uspjeh u ovom sportu? 


Priču, moglo bi se reći i doktorsku disertaciju na ovu temu bi vam mogao održati bivši američki reprezentativac Freddy Adu. Krajem 1990-ih, majka osmogodišnjeg Freddieja imala je sreću: osvojila je zelenu kartu i preselila svoju porodicu iz Gane u američki Maryland. 

Tu joj je sin išao u školu, gdje je vrlo brzo privukao pažnju školskog fudbalskog trenera, koji je u tinejdžeru vidio vještine budućeg profesionalca. Kada je Freddie imao svega 12 godina, svojim igrama je Heights Collegiate Football School doveo do osvajanja prvenstva Marylanda. 



Godinu prije, čudo od djeteta zablistalo je na međunarodnom turniru u Italiji čiji je domaćin bio Američki olimpijski razvojni program. Tokom takmičenja Aduova ekipa pobijedila je Juventus i Lazio, a sam je proglašen za najboljeg igrača turnira i bio je najbolji strijelac turnira. 

Brojni uspjesi u mladjim kategorijama su itekako skrenuli pažnju na ovog tada već vunderkida pa je tako 2014. godine postao najmlađi igrač američkog nogometa s profesionalnim ugovorom - MLS klub DC United izabrao ga je kao prvog pika na draftu. 



Adua su navijači već zvali "Amerikanac Pele", a na početku se djelovalo da je nadimak poprilično opravdan - uspio je debitovati i postići gol u MLS-u prije nego što je napunio 15 godina. Tada je započela i njegova velika slava. Freddie je gledao svoje vršnjake s kutija žitarica i naslovnice časopisa Time. Potpisao sponzorski ugovor s Nikeom. 

Glumio je u reklami za Sierra Mist sodu zajedno s Peleom - Kralj nogometa nosio je Freddieja u naručju i uspoređivao ga s Mozartom. Amerikanac Pele je 2006. umalo došao u Manchester United. Sir Alex Ferguson lično je razgovarao o potencijalnom prelasku na Old Trafford, ali Adu je na kraju proveo samo dve sedmice u Manchesteru trenirajući s igračima akademije. 

Manchester United nije mogao potpisati profesionalni ugovor s Freddiejem zbog problema s dokumentima - bilo je vrlo teško dobiti radnu dozvolu za maloljetnog fudbalera. Svi kažu da je Cristiano Ronaldo bahat, ali od svih igrača koji su bili u Manchesteru, on je jedini došao na razgovor i pozvao me na večeru. 

Ponašao se nevjerojatno. Naravno, Ronalda sam jako poštovao, ali nakon toga sam ga još više poštovao, postao mi je najdraži igrač. Nakon nekolko godina konačno je došao u Europu. Benfica je platila milion i pol eura za mladi potencijal. Freddiejeva karijera je ipak uzdrmana kasnijim transferom u Monako - barem je on sam siguran u to: 

 “Odlučio sam otići na pozajmicu u Monaco jer sam imao tri različita trenera u prvoj godini u Benfici. Mislio sam da mi treba stabilnije okruženje. U Benfici sam se našao u timu sa Di Mariom i Davidom Luizom – svi smo zajedno igrali na Svjetskom prvenstvu do 20 godina, iako sam bio dvije godine mlađi. Dok sam bio u Benfici igrao sam češće i bolje od Di Marije. Ali dobio sam priliku otići u Monako, a Di Maria je ostao u Lisabonu.

Sljedeći trener Benfice pustio je mlade da igraju, ali mene tu nije bilo. Dok me nije bilo, Di María se učvrstio na startu, dok sam ja jedva igrao za Monaco. Ubrzo je Di Maria potpisao ugovor s Real Madridom, a nakon Monte Carla zapeo sam na neshvatljivom mjestu – prešao sam u Aris iz grčkog prvenstva. 

Mislim da da sam ostao u Benfici, moja bi karijera bila sasvim drugačija - kao Di Maria ili nešto slično. U oktobru 2020., nakon dvogodišnje pauze, Adu je neočekivano potpisao ugovor sa švedskim Österlenom, klubom treće lige koji predstavlja malo ribarsko mjesto od 400 ljudi. 

Prema Transfermarktu, Adu je nakon četiri mjeseca napustio Osterlen i nije igrao za novu ekipu ni jednu minutu. Sada ima samo 32 godine - još uvijek manje od Di Marije i Davida Luisa. Ali oni i dalje nastupaju na visokom nivou, a Freddie je definitivno napustio veliki sport i ne razmišlja o povratku i dan danas se pita zašto mu se izdešavalo sve što mu se izdešavalo.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.