Teška ispovjest Njemačke zvijezde: "Govorili su da sam bolji od Messija, a onda mi se tijelo počelo raspadati od pritiska"

U Dortmundu je za krako vrijeme postao miljenik navijača, ali im je onda zabio nož u leđa kada je odlučio da potpiše za Bayern. 


Gotze je u minhenski klub otišao na ljeto 2013. godine, ali samo tri godine kasnije vratio se u Dortmund. Navijači ovog kluba su ga prihvatili iako je bilo dosta odbijanja, no obećao je vjernost do kraja karijere.
Iako ima tek 26 godina prošao je kroz dosta problema kada je čak bio u strahu da će morati završiti svoju karijeru. Gotze ne krije da je Jurgen Klopp za njega bio osoba koja mu je pokazala kako se treba ponašati u svijetu fudbala i na tome će mu biti vječno zahvalan.No, priznao je da nije razmišljao o posljedicama kada je 2013. godine iz Dortmunda otišao u Bayern. "Na početku je uvijek vikao na mene i unosio mi se u lice. Nisam znao šta da mislim o tome. Ipak, onda sam shvatio da on to sve radi kako bih ja bio još bolji. Znao je sa igračima da razgovara o svemu i on je savršen trener. Mene kao momka koji sam imao 18 godina naučio je skoro svemu". 

"Kada sam imao 20 godina odlučio sam da napustim Dortmund i tada je počeo haos. Bayern me zvao i godinu prije toga, ali sam ih odbio. Onda su rekli da dolazi Pep Guardiola i bio sam u dilemi.""Kada imate 20 godina ne znate kako svijet funkcioniše. Osjećao sam da mi treba promjena i mislio sam da će me igranje kod Guardiole još više poboljšati. Nisam shvatao koje su posljedice, a onda je policija svaki dan čuvala moje roditelje".

"Znali su da idem iako sam još bio u Dormtundu, nije mi jasno ko je pustio tu vijest. Igrali smo s Real Madridom u Ligi prvaka i ta vijest je sve poremetila. To je bilo strašno, ti zvižduci i transparenti. Znam da je navijačima bilo teško, ali je meni bilo najteže tada".

Gotze je samo godinu dana kasnije usrećio cijelu Njemačku kada je u finalu Svjetskog prvenstva u produžecima dao gol protiv Argentine i svojoj zemlji dodao titulu.


"Govore mi kako mi je Joachim Low prije utakmice govorio da pokažem svijetu da sam bolji od Messija. To je uradio kada me uveo u igru, ali iskreno toga se ne sjećam najbolje jer sam mislio na taktitku i svu važnost finala. Pročulo se šta mi je on rekao, a ja sam imao samo 22 godine i govorili su da sam bolji nego Messi. Nevjerovatno šta su ljudi od mene očekivali nakon toga. Pritisak je bio nevjerovatan i na kraju se čovjek jednostavno slomi".

"Počeo sam imati probleme s fizičkom spremom, pa onda su mi doktori otkrili da imam poremećaj metabolizma i da više neću moći igrati. Nevjerovatno je šta sam prošao tada u životu i niko skoro da nije bio uz mene. Zaboravili su me. No, odluka da se vratim u Dortmund je bila najbolja za mene. Cijenim što su me prihvatili ponovo u porodicu i neću ih više nikada izdati".

Zanimaju vas i teme koje se ne odnose na sport, uživajte uz naš magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.