Ikone koje se ne zaboravljaju, ali ipak nisu uspjeli - 10 legendi koje nikad nisu osvojile Premier ligu

Engleska Premier liga je završena prošlog vikenda, a Manchester City je uspio osvojiti naslov prvaka.  


Liverpool nije uspio osvojiti naslov iako je veći dio prvenstva bio na prvom mjestu. Tako će navijači tima sa Anfielda koji na titulu čekaju još od sezone 1992/1993 morati sačekati bar još godinu dana.
Ovo je i dobra prilika da se prisjetimo nekih sjajnih igrača koji su igrali u Premier ligi, ali nikada nisu osvojili naslov prvaka a jedan od njih je i Jamie Carragher. 



Legenda Premier lige Jamie Carragher odigrao je nevjerovatnih 737 utakmica za Liverpool, u 17-godišnjoj karijeri na Anfieldu. Carragher je dvaput uspio osvojiti FA kup, ligaški kup tri puta, kup UEFA i slavni trofej Lige prvaka 2005. godine, ali nikada nije osvojio naslov prvaka u Engleskoj. 

Juan Mata je proveo sedam godina u Premier ligi, nastupajići za Chelsea i Manchester United. Španac je osvojio s Chelseajom Ligu prvaka 2012. godine, kao i dva FA kupa, dva trofeja Evropske lige i Liga kup, ali nikada nije uspio osvojiti trofej Premier lige. Čini se da je njegovo vrijeme u Engleskoj došlo do kraja, jer Mati ističe ugovor ovog ljeta i očekuje se da će napustiti Manchester United i vratiti se u Španiju kao slobodan igrač.



Matt Le Tissier je bio igrač koji je igrao samo za jedan premierligaški kllub - Southampton, u kojem je proveo 16 godina i odigrao 443 ligaške utakmice, što mu je donijelo poštovanje mnogih, ali to je također značilo da nikada nije osvojio nijedan naslov prvaka tokom svoje karijere.

Les Ferdinand je bio sjajan napadač, koji je postigao 149 golova u 351 nastupa, i upisao svoje ime na 10. mjesto liste najboljih strijelaca svih vremena. On je najbliže naslovu bio u sezoni 1995-96, kada je njegov Newcastle United imao prednost od 10 bodova ispred Machester Uniteda u sredini sezone, ali je izgubio titulu od Crvenih đavola koji su na kraju imali četiri boda ispred njih.

Četverostruki pobjednik Lige prvaka s Realom, Gareth Bale započeo je karijeru u Southamptonu. Velšanin se preselio u Tottenham, gdje se razvio u superzvijezdu. Tottenham u to vrijeme nije imao neku jaku ekipu, budući da je najveće postignuće Balea u Spursima bio plasman među četiri najbolje ekipe Premier lige. Dva puta je osvojio nagradu za igrača godine u izboru asocijacije bivših nogometaša, 2011. i 2013. godine.


Xabi Alonso se preselio u Liverpool u ljeto 2004. i osvojio prvu Ligu prvaka u prvoj sezoni s Redsima, postigavši gol za izjednačenje u epskom finalu protiv Milana u Istanbulu. Osvojio je FA kup u sljedećoj sezoni, ali nije uspio osvojiti trofej Premier lige. Alonso je bio najbliži 2009. kada je Liverpool završio na drugom mjestu, četiri boda iza Manchester Uniteda.

Fernando Torres je proveo po tri i po godine Liverpoolu i Chelseaju, postigavši 85 golova u Engleskoj Premier ligi. Individualno, Torres će se bolje sjećati svog vremena na Anfieldu, ali na klupskom nivou Španac je osvojio s Chelseajom Ligu prvaka, Evropsku ligu i FA kup. On je jedna od najvećih nogometnih zvijezda koja nije uspjela osvojiti ligaški trofej u cijeloj svojoj karijeri.


Ikona Chelsea Gianfranco Zola proveo je sedam godina na Stamford Bridgeu od 1996. do 2003. godine. Bio je vođa ekipe koja je osvojila dva FA kupa, Liga kup i Kup UEFA 1998. godine. Ipak, Zola nikada nije osvojio naslov prvaka u Premier ligi.

Jedan od najtalentovanijih engleskih napadača, Robbie Fowler započeo je karijeru u Liverpoolu još 1993. godine. Postigao je 163 gola u Premier ligi za 14 godina u koliko je proveo u engleskom nogometu, igrajući za Liverpool, Leeds United i Manchester City. Fowler je s Liverpoolom osvojio UEFA kup, FA kup i Liga kup, ali nije uspio osvojiti trofej Premier lige.

Najveći igrač Liverpoola svih vremena, Steven Gerrard proveo je veliku većinu svoje karijere na Anfieldu. Veznjak je osvojio gotovo sve što je moguće osvojiti u nogometu, te je vodio Liverpool do nevjerovatnog povratka u finalu Lige prvaka 2005. protiv Milana. Jedini trofej koji Steven Gerrard nije uspio osvojiti je naslov prvaka Premier lige, kojem je došao najbliže 2014. godine, kada je Liverpool poražen protiv Chelseaja u 36. kolu čime je predao titulu Manchester Cityju koji je na kraju osvojio naslov sa dva boda prednosti.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.