Šta se desilo jednom od najvećih talenata planete: Arsenal je u njemu imao vođu, ali nije išlo

Ukoliko se neki od vas sjećaju čuvene pepsijeve reklame iz 2012. godine sjetiće se da je u njoj bilo mjesta samo za najveće fudbalske zvijezde planete. 


Mjesto među njima u toj reklami je pronašao i jedan Englez koji je stao rame uz rame sa Lionelom Messijem, Sergiom Aguerom i Fernandom Torresom. Godinu dana prije nego će se naći u ovako jakom sastavu za snimanje jedne reklame je napravio ono što ga je i proslavilo i poguralo ka svjetskom vrhu. 

Tada kao 19-godišnjak protiv Barcelone u osmini finala Lige prvaka odigrao je partiju koja će se ispostaviti kao utakmica karijere za njega. Izašavši protiv Xavija, Busquetsa i Inieste, Englez nije oklijevao, a u mnogim je duelima apsolutno nadigrao protivnike koji su u to vrijeme bili najveće zvijezde planete. 



Navijači Arsenala nisu sumnjali, bili su gotovo sigurni da ih čeka blistava budućnost, njihova ekipa je upravo dobila svog Stevena Gerarrda i sigurno u narednom periodu i kapitena topnika iz Londona. 

Jack Wilshere je u to vrijeme živio svoj san i činilo se da nema opcije koja ga može zaustaviti u pohodu na svjetski tron i status jednog od najboljih planete. Međutim, prošlo je više od 10 godina a Wilshere je postao slobodan igrač. Ni Bournemouth koji je ispao u niži rang takmičenja nije više želio da mu produži ugovor. 



U jednom od intervjua za španske medije je jedva zadržao suze: “Danas sam trenirao i pitao se kako je moja karijera došla do ove faze. Moja djeca su u periodu kada već razumiju što se događa. Pogotovo Archie - ima devet godina. Već me pita što je s MLS-om i zašto ne igram u recimo La Ligi. I teško mu je dati odgovor. Pitat će me: "Zašto ni jedan klub ne želi da te potpiše?" Ne znam. Kako da mu to objasnim? 

Ovog februrara Wilshere je bar malo smanjio svoje muke, potpisao je za Danskog prvoligaša - Aarhus. Ne bi se reklo da je to nešto što se očekivalo od igrača za kojeg je i glavni selektor Engleske Roy Hodgson tvrdio da je poseban. 

Kako je Wilshere od posebnog i Arsenalovog Gerarrda došao do ovoga, sigurno se pitate. Velikim djelom na njegovu karijeru su uticale povrede. 2011. godine se povredio pa tako i propustio čitavu sezonu 2011/12. Nakon godinu ipo dana se vratio na teren da bi se već u martu 2013. godine ponovo povrijedio.

Nakon toga je ponovo propustio sezonu 2015/16 - u Premier ligi je odigrao 141 minutu. Već tada je svima postalo jasno: velika zvijezda neće opravdati brojna očekivanja. 

Jack Wilshere je tad otkrio čak i kako je razmišljao o završetku karijere, kako mu je bilo jako teško u tom periodu i da se znao zatvarati u sobu sam uz alkohol. Bio je prema njegovim riječima već umoran od svega što mu se dešava. 

Transfer u Dansku mu je došao kao očajnički potez. Nakon pola godine bez ikakvog kluba i interesovanja pristao bi da ode bilo gdje. Gotovo je sigurno, a i on to zna, u Aarhusu neće doživjeti renesansu, ali bar ga sin neće pitati zašto nigdje ne igra i zašto ga niko više ne želi.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.