Nekadašnja zvijezda Barce i Arsenala danas na samom dnu - U klubu za koji niko nikad nije čuo

Još davne 2005. godine, kamerunski veznjak je fascinirao tada pravog lovca na mlade talente, velikog Arsene Wengera i dobio ponudu da dođe u London. 


Alex Song je u to vrijeme imao sreće i moglo bi se reći da mu se sve poklopilo. Kao mlad igrač dolazi kod trenera koji je najbolji za njega i u ekipu koja u to vrijeme dominira Premier ligom predvođen fenomenalnim Thierrijem Henryjem, Jensom Lehmannom, Dennisom Bergkampom i drugim legendama u ekipi. 

Za nekoliko godina produktivnog rada Wenger je doveo Songa na vrhunski nivo i od njega napravio pravu zvijedu.Barcelona kao jedan od velikana se naravno zainteresovala za Kamerunca i kupila ga za 19 miliona eura. A onda su kole krenula nizbrdo. 



U sezoni 2011./12. (istoj nakon koje je Kamerunca kupila Barcelona) Alex je samo u Premier ligi imao 11 asistencija - obilježje su mu postale njegovi prepoznatljivi lobovi preko glava golmana na Robina van Persija. 

Te je godine Arsenal startao u Premier ligi sa katastrofalnih 2-8 na gostovanju kod Manchester Uniteda, no kasnije su se kockice posložile i završili su na trećem mjestu izuzetno jake Premier lige. Za uspjeh su najzaslužniji upravo Van Persie i Song: Holanđanin je djelovao kao najbolji napadač lige, a Kamerunac je neočekivano pronašao potencijal u ulozi džokera koji je sposoban asistirati u najvažnijem trenutku. 



Međutim, Kamerunac je savršeno razumio šta radi u momentima kada odlazi iz Arsenala u redove Barcelone. Na Camp Nouu mu je obećana samo uloga zamjene jer su tada u veznom redu Barce blistali Sergio Busquets, Xavi i Andres Iniesta.

No, Songu to nije smetalo nakon što je saznao da će mu plata biti znatno viša u odnosu na London, potpisao je ugovor bez oklijevanja. “Kada mi je Barcelona ponudila ugovor i kada sam vidio koliko ću zaraditi, nisam ni razmišljao. Odmah sam pomislio da će moja žena i djeca živjeti u bogatstvu i potpisao sam." 

Nakon tri sezone šefovi Barce su Kamerunca poslali na pozjamicu u West Ham za koji je igrao dvije godine prije nego što je potpisao ugovor s Rubinom iz Kazana. Song je prešao u RPL, naravno, zbog novca: Rubin je na stol stavio bonus od 9,5 miliona eura i visoku platu od 2,5 miliona godišnje. 

No ubrzo su se čelnici Kazana suočili s finansijskim problemima, a Alex je prvi put u karijeri saznao šta su kašnjenja plaćanja. To je Kamerunca šokiralo: imao je hipoteku i druge finansijske obveze i nije mogao ni zamisliti da će u jednom trenutku miliouni uplata prestati kapati na njegov racun. 

Imao sam hipoteke i druge kredite, morao sam stalno plaćati sve te obaveze svojim ušteđenim novcem. Imao sam hipoteku u Londonu, pa je banka zvala i pitala gdje je novac. Bilo je jako stresno. Nikada nisam morao brinuti o novcu, ali tada je postojao stalni pritisak banaka. 

Radio sam na velikom građevinskom projektu u svojoj domovini i nisam imao novca za nastavak ovog posla. Imao sam zaposlene koji su radili za mene a nisam imao primanja da ih platim”, požalio se jednom prilikom Kamerunac u intervjuu za The Telegraph. Kao rezultat ovih dešavanja, Song je napustio Kazan ali je morao jednostrano raskinuti ugovor i na tužbu koju je Rubin podnio Sudu pravde FIFA-e odgovoriti vlastitom protutužbom. 

Stranke su došle do pomirenja kada se promijenila uprava kluba iz Tatarstana: u početku je Alex tražio odštetu od Kazana u iznosu od 10 miliona eura, ali je nakon pregovora pristao na peterostruko manji iznos. Song je 2018. prešao u švicarski Sion, a godinu provedenu u Kazanu nazvao izgubljenom u karijeri. Sa 33 godine nakon Siona i nezadovoljan finansijskim uslovima ugovora Song je potpisao ugovor sa klubom iz džibutijske lige Arta Solar 7. 

Ovo je mala afrička zemlja sa manje od milion ljudi. Danas bi mogli reći da je karijera Kamerunca tako brzo izblijedjela kao da u njoj nije bilo ničeg svijetlog; kao da su godine u Premier ligi pod Wengerom bile neostvariva bajka, a blijeđenje u skromnom prvenstvu Džibutija jedina moguća stvarnost.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.