Zimski prelazni rok je uveden 2003. godine: Fernandes se smatra najboljim, a ovo su 3 najgora pojačanja

Zimski prelazni rok je u fudbal uveden 2003. godine čime su klubovi dobili priliku da i tokom januara dovode igrače i nadograđuju svoj tim pred nastavak takmičenja.


Tako da neki klubovi zimski prelazni rok koriste kako bi se borili za sami vrh, neki za mjesta koja vode u neko od europskih takmičenja, dok neki za opstanak u društvu najboljih. 

Do 2003. godine do danas tokom zime je odrađen veliki broj transfera, a u Premier ligi je transfer Burna Fernandesa u Manchester United proglašen najboljim potezom zimskog prelaznog roka. Portugalac je 2019. godine iz Sportinga stigao na Old Trafford, a Crvene đavole je taj transfer koštao 63 miliona eura i sa njegovim dolaskom uprava je napravila odličan potez.



Drugi najbolji transfer u januaru se smatra onaj kada je Virgil van Dijk iz Southamptona prešao u Liverpool, a Redse je taj transfer koštao nešto malo manje od 85 miliona eura. Međutim, u moru sjajnih transfera mi vam izdvajamo 3 najgora koja su se desila. Pa krenimo od trećeg mjesta, a na njemu se nalazi Andy Carroll. 

Carroll je na Anfield stigao sada već davne 2011. godine kao neko ko je trebao zamjeniti Fernando Torresa, a plaćen je visokih 41 milion eura. Za sezonu i pol koliko je proveo na Anfieldu postigao je samo 6 golova, a očekivalo se mnogo više.



Na drugom mjestu jeste Philippe Coutinho koji je iz Liverpoola otišao put Barcelone, a Katalonski gigant je za njega izdvojio nevjerovatnih 135 miliona eura. Liverpool se tom prodajom itekako obogatio, a Barca u Brazilcu dobila sigurno najveći promašaj u istoriji kluba. 

Coutinho je za Barcu odigrao 106 utakmica i pri tome postigao samo 25 golova, ali povrede su sigurno spriječile da pokaže zašto je plaćen toliko koliko je plaćen. Za prvo mjesto smo izdvojili transfer Alexis Sanchez put Old Trafforda, a Henrikh Mkhitaryan put Emiratesa.



Ova razmjena se smatra jednom od najveći promašaja tokom zimskog prelaznog roka, a kako i ne bi kada je Čileanac dolaskom u Manchester postao jedan od najplaćenih igrača na planeti, a za 45 utakmice uspio da postigne tek 5 golova. 

Sa druge strane ni izlet Mkhitaryana u Londonu nije bio ništa bolji pa je nakon samo godine i pol svoju karijeru nastavio u Romi.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.