Ništa od 3 ptice: Ajax Ligu prvaka ne smije igrati u jednim od najljepših dresova zbog pravila UEFA-e

Ajax je prošle sezone nastavio dominaciju u Eredivisie i treći put zaredom pehar namjenjen osvajaču prvenstva odlazi u Amsterdam.


Osvajanjem lige Ajax je obezbjedio plasman u grupnu fazu Lige prvaka koja startuje danas, ali na svoj meč protiv Sportinga će morati pričekati sutra.

Pored Sportinga iz Lisabona oni se nalaze u grupi sa Borussijom Dortmund i Besiktasom, a kada se pogledaju ekipe svi su podjednaki i imaju skoro iste šanse da nastave svoje učešće i na proljeće u najjačem takmičenju na Starom kontinentu. Ono što je oduševilo čitavu javnost uoči početka nove sezone jeste treća garnitura dresova Ajaxa.



Inspirisani čuvenim muzičarem Bob Marleyem i njegovom čuvenom pjesmom "Three Little Birs" nastala je ideja za novim dresom koji izgleda zaista vrhunski. Sama pjesma se posljednjih godina nerijetko čula sa tribina Johan Cruyff Arene među navijačima Ajaxa i sigurno su zbog toga došli na ideju ovoga dresa. 

Dres će na tržištu imati sasvim sigurno svoje kupce, a navijači su sa oduševljenjem reagovali kada je dres ugledao svijetlo dana i nema sumnje da će se prodavati. Na dresu se pored crne boje, i boja koje predstavljaju zastavu Jamajke, nalaze i 3 male ptice koje aludiraju na istoimenu Marleyjevu pjesmu.



Međutim, Ajax ipak u toj trećoj garnituri dresova neće moći igrati UEFA takmičenjima. Upravo zbog te 3 male ptice koje se nalaze na leđima prekršeno je strogo pravilo i ukoliko misle igrati u trećoj garnituri te ptice će morati biti uklonjene. 

Naime, pravilnik kaže da se na dresovim mogu nalaziti isključivo logo sponzora i klupski grb, tako da pticama ipak zabranjeno mjesto na dresu u Ligi prvaka.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.