Španci sigurni: Poznato kada Ronaldo napušta Juve - U novi klub odlazi sa zvijezdom Barce

Igrač kakav je Cristiano Ronaldo se ne planira penzionisati, barem ne u skorije vrijeme a sada je isplivao njegov plan za budućnost - On ne završava karijeru u Juventusu!


David Beckham osnovao je klub preko bare, pokrenuo Inter Miami koji bi trebao debitirati u MLS-u 2020. godine. A da budu spremni za debi na velikoj sceni, legendarni engleski fudbaler namjerava ih pojačati.
I to ni manje ni više nego - ponajboljim igračem planete! Iako je Beckham karijeru službeno završio u PSG-u, posljednje ozbiljne fudbalske korake napravio je u SAD-u, a u MLS ligi će uskoro preuzeti novu ulogu, onu vlasnika kluba. Naime, poznato je da je Beckham vlasnik fudbalske franšize u Miamiju koja će se u MLS uključiti 2020. godine.A engleski fudbaler planira dovesti velike zvijezde. Danas je španski fudbalski tabloid Don Balon objavio koje su tri Beckhamove želje: najveća je Cristiano Ronaldo, a osim velikog Portugalca Beckham bi u Miamiju želio vidjeti i Gerarda Piquea te Carlosa Baccu.

Odličan trojac, rekli bismo.Sam Portugalac je već najavio kako ne bi imao ništa protiv da karijeru zaključi u SAD-u. Juventusovoj zvijezdi se sviđa ideja da osjeti čari Amerike, još više šuštavi zvuk zelembaća. Takav scenarij posve je realan, postoje čvrsti temelji.Popularnost fudbala i MLS lige u SAD-u gotovo eksponencijalno rastu u svakom pogledu.MLS liga prošle je sezone s prosjekom od 22.133 gledatelja po utakmici treći timski sport u SAD-u po posjetu stadionima. Samo su utakmice profesionalog američkog fudbala (NFL) i bejzbola (MLB) posjećenije.S ukupno 8.270.187 gledatelja u prošloj sezoni MLS je peta najposjećenija liga na svijetu.

Očekuje se da će ove sezone ukupna cifra biti dosta veća. Kako god, posjet stadionima i televizijska gledanost fudbala rastu iz godine u godinu, fudbal je u SAD-u probio stare barijere i predrasude, ukorijenio se i marketinški postaje sve isplativiji.

Statistički podaci govore da je fudbal već godinama sport s kojim se na amaterskoj razini bavi najviše mladih u SAD-u. Iz tog podatka lako je sve dalje iščitati. Ekspanzija je golema, a bit će još veća.


SAD je zajedno s Meksikom i Kanadom dobio organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. Većina utakmica igrat će se u gradovima SAD-a, pa će to biti zapravo američki Mundijal.

Nesumnjivo je da će organizacija Svjetskog Prvenstva dati dodatni zamah cijeloj priči. Upravo je to i razlog zbog kojeg se SAD kandidirao za domaćina natjecanja. Amerikanci ništa ne rade napamet i bez dugoročne vizije.

Sjetimo se samo SP-a 1990., koje je još uvijek najposjećnije u istoriji, te je u bitnom utjecalo na porast popularnosti fudbala i razvoj profesionalne lige. Domaćinstvo SP-a znači još veće ulaganje na svim razinama.

Već su pokrenute brojne marketinško-medijske akcije daljnje popularizacije fudbala. U SAD-u se već nekoliko godina organiziraju velike ljetne turneje najvećih evropskih klubova, stadioni su odlično popunjeni, mahom rasprodani.


Nerijetko je da prijateljske utakmice gleda i po stotinu hiljada gledatelja. Prošlogodišnji okršaj Reala i Barcelone u Miamiju izazvao je pravu histeriju. Zarada je bila enormna, 65.000 ulaznica je razgrabljeno, iako je cijena bila paprena. Da je stadion dvostruko veći, bio bi krcat. Samo na treningu je s plaćenom ulaznicom bilo 35.000 hiljada fanova.

A sat parkinga se naplaćivao nekoliko desetaka dolara. U samo nekoliko sati rasprodani su svi dresovi i suveniri.Ukratko, fudbal u SAD-u postaje sve veći biznis, a da bi ga Amerikanci još više marketinški oplodili, a za to su pravi majstori, morat će prije ili kasnije krenuti po najveće zvijezde. A Cristiano je apsolutno savršena "žrtva"...

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.