Poznata otkupna klauzula za Haalanda - Nije nedodirljiv, ali City ne želi napraviti istu grešku kao Dortmund

Prije nekoliko dana se završila transfer saga oko toga gdje će jedan od najboljih igrača današnjice, Erling Haaland, nastaviti svoju karijeru.


U moru zainteresovanih klubova koji su se bukvalno otimali za Haalanda, Norvežanin se odlučio za Manchester City, klub u kom je njegov otac nekada igrao.

Borussija Dortmund će na ime obeštećenja dobiti 60 miliona eura, a razlog tako niske cifre jeste otkupna klauzula koja će biti aktiva sa prvim danom ljetnog prelaznog roka. Da su drugačije okolnosti i da otkupne klauzule nema u ugovoru teško da bi postojao neki velikan koji bi imao novac da plati Norvežanina jer bi cijena bila vrtoglava.



City bi za transfer Haalanda sa svim provizijama trebao da izađe oko 100 miliona eura, a u plavom dijelu Manchestera bi trebao zarađivati 375 hiljada funti sedmično što je i dalje značajno niža cifra od one koju zarađuje najbolji igrač Cityja Kevin De Bruyne, 400 hiljada funti sedmično. Da uprava Cityja ne bi učinila istu grešku kao i Dortmund u ugovor je takođe stavljena otkupna klauzula, ali daleko veća. 

Prema navodima pojedinih uglednih novina otkupna klauzula je postavljena na zahtjev, sada već preminulog, Mine Raiole. Haaland može da napusti Etihad u ljeto 2024. godine kada se aktivira otkupna klauzula koja iznosi 150 miliona eura što je daleko više od onoga koliko su oni platili za njegove usluge. Isti izvori takođe navode da je ovo, može se reći, igranka sa Haalandom i Cityjem.



Svima je poznato da je Norvežanin bio velika želja Reala, ali iz Kraljevskog kluba su rekli da trenutno imaju fenomenalnog Karima Benzemu i da nije pravi trenutak da ga dovedu. Svi vjeruju da će Benzema napustiti Santiago Bernabe u ljeto 2024. godine što se taman poklapa sa klauzulom koja tada stupa na snagu.

Šta će se dešavati u budućnosti to ćemo tek da vidimo, ali ono što je najbitnije jeste da je ova transfer saga napokon gotova i da je otkupna klauzula sada ipak ozbiljnija cifra od one prijašnje.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.