Legenda Milana napokon otvorila dušu: Mjesecima sam se budio vrišteći u snu, sanjajući tu utakmicu

Veliki broj fudbalera po okončanju svojih karijera objavljuju autobiografije, gdje opisuju svoje fudbalske početke, karijeru i detalje van terena.


Jedan u nizu je i bivši igrač Dynamo Kyiva, Milana, Chelsea i istinska legenda ukrajinskog fudbala, Andriy Shevchenko. 

Shevchenko je objavio knjgu "Moj život, moj fudbal", a jedna od najzanimljivijih priča jeste utakmica finala Lige prvaka 2005. godine koju je Milan igrao protiv Liverpoola. Milan je tada na poluvrijeme otišao sa velikih 3:0, ali je na kraju meča ipak poražen. 



"To je rana koja još krvari. Dopustili smo da nas ponese euforija u svlačionici, iako nas je Maldini upozoravao da budemo oprezni. Narednih mjesec dana sam se budio vrišteći u snu, sanjajući tu utakmicu. Sad sam trener i često pomislim na to kako smo dozvolili da primimo tri gola za tako kratko vrijeme. Ne kritikujem Ancelottija, ali mislim da je trebalo da uradi nešto, da napravi izmjenu, na neki način da promjeni tok utakmice", rekao je Shevchenko. 

Ukrajinac još izdvaja trenera kojeg najviše pamti, a to je Valerij Lobanovskyj kojeg je Shevchenko smatrao kao oca. "On je i dalje dio mog života, bio je kraj mene u svim teškim trenucima. Bio mi je mnogo više od samog trenera. Sjećam se kako nas je tjerao da ponavljamo vježbu koju smo zvali 'Stepenice smrti'. Onaj ko nije povraćao na kraju taj nije ni igrao", govori Ukrajinac. 



Shevchenko je u knjizi ispričao detalje kako je još kao dječak znao da mu je italija obećana zemlja. "Imao sam 12 godina i igrali smo na turniru u mjestu koje se zove Agropoli. Ljudi su bili predivni prema nama, uvek nasmijani, a mi smo se topili na suncu. Tada sam shvatio da je moja sudbina da igram u Italiji", napisao je u svojoj knjizi.

Shevchenko je najljepše godine u karijeri proveo upravo u Italiji igrajući za Milan.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.