Imaju itekako dobar razlog - Navijači Chelseaja i Arsenala u peticiji bojkota finala Europske lige

Fudbaleri Chelseaja i Arsenala će se za tačno sedam dana sastati u velikom finalu Evropske lige, a susret će biti odigran u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana. 


Iako je postojala mogućnost da Henrikh Mkhitaryan zaigra u finalu i pored toga što relacije između Armenije i Azrezbejdžana nisu najbolje, to se ipak neće dogoditi.
Ove dvije zemlje su u veoma lošim odnosima zbog spora oko regije Nagorno-Karabah. Državljanima Armenije je zabranjen ulazak u Azerbejdžan, ali moguće je da dođe do izuzetaka ukoliko to odobri Vlada ove zemlje.



Mkhitaryan je u grupnoj fazi propustio utakmicu baš u Bakuu protiv Qarabaga jer nije smio da putuje u ovu zemlju gdje bi vjerovatno bio uhapšen. Arsenal je ovaj put odlučio da u sve uključi i UEFA-u i osigura siguran odlazak i boravak svom igraču u Bakuu, ali to nisu uspjeli.

Lonodnski klub saopštio je jučer putem zvanične stranice da Mkhitaryan ipak neće putovati u Azerbejdžan. Zbog ove odluke navijači tima sa Emiratesa nisu krili nezadovoljstvo, koje sa njima dijele i pristalice Chelseja, zbog neravnopravne raspodjele karata za pomenuto finale.



Osim što je Englezima ovo gostovanje udaljeno hiljadama kilometara, navijačima jedne i druge ekipe će pripasti svega po 10 posto ukupnog kapaciteta stadiona, dok će ostatak dobiti neutralni navijači, te brojni UEFA-ini sponzori.

Zbog navedenih razloga na internetu se pojavila anketa putem koje se navijači londonskih ekipa pozivaju na bojkot finalnog dvoboja. Chelsea u ovoj utakmici nema šta izgubiti.

Liga prvaka je osigurana kroz Premiership osvajanjem trećeg mjesta, dok s druge strane Arsenalu 'gori pod nogama'. Topnicima je trofej Evropske lige jedini način da naredne sezone zaigraju u najjačem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.