Nezaboravni napadač koji je trebao da bude nasljednik Maradone - Gdje je danas Javier Saviola

Kada je 2001. godine potpisao za Barcelonu Diego Armando Maradona je Javiera Saviolu nazvao svojim nasljednikom. 


Iako je znao da napravi bljesak omaleni Argentinac nikada nije pokazao zašto se smatrao jednim od najvećih talenata svijeta.
Njegov boravak na Nou Campu se sveo na četiri sezone i dvije posudbe (Monaco i Sevilla). Imao je Saviola potom epizodnu ulogu i u madridskom Realu, pokušavao je potom u Benfici, Malagi, Olympiacosu i Veroni, da bi 2015. godine i završio karijeru u timu gdje je sve i počelo, Riveru. 



Nikada Argentinac nije uspio da izgradi karijeru kakva mu se previđala. Riječi Diega Maradone u kojima ga je prozvao nasljednikom očigledno su bile teško breme za njega i visine su za Saviolu ostale samo san.

Nakon završetka profesionalne fudbalske karijere Saviola se preselio n a parket. Nastupao je do prošle godine za FC Encamp, prvaka Andore u futsalu sa kojim je i osvojio naslov prvaka.



Odlaskom sa parketa odlučio se za trenerski posao. Saviola je sa porodicom sreću našao u Andori, a posao u klubu FC Ordino mu za sada nije previše težak. Ima ulogu pomoćnika u ovom timu koji za sada nema previše uspjeha i nalazi se u donjem dijelu tabele prvenstva Andore.

Trenutno su šesti od osam timova u ligi. Saviola očigledno nema velike trenerske plavone. Odlučio je da maksimalno uživa u penziciji daleko od očiju javnosti i bez prevelike buke. Život u Andori je upravo takav.

Mirna državica mu donosi spokoj, a dobri transferi su mu omogućili posve lagodan život. Argentinski napadač je u karijeri odigrao ukupno 583 utakmice za timove u kojima je nastupao i postigao je 213 golova. Nikada nije eksplodirao, ali će ga mnogi pamtiti kao omiljenog na terenu.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.