UEFA otvara novu istragu: PSG-u prijeti izbacivanje iz Lige Prvaka

Paris Saint Germain se ipak nije izvukao: Prijeti im sada novi skandal, čak i izbacivanje iz Lige prvaka! 


Francuski L'Equipe piše kako UEFA opet otvara istragu oko sumnjivih transfera Paris Saint Germaina za koje su Parižani mislili da im je oprošteno.
Nije još gotovo, PSG se nije izvukao, sukus je to današnjeg teksta u L'Equipeu koji bi trebao zabrinuti katarske šeike na čelu PSG-a. Navodno je moguće i izbacivanje Parižana iz Lige prvaka, iako nam je teško povjerovati u to.



Nakon što je Football Leaks u europsku javnost plasirao informacije po kojima je jasno vidljivo kako je PSG na neki način zaobišao pravila UEFA-ina Financijskog fair-playa, iz krovne europske fudbalske organizacije najavili su ponovno otvaranje već završenog slučaja.

Opet će se istraživati sponzorski ugovori države Katar, koja je i vlasnik PSG-a, te sporni megalomanski transferi Neymara Jr i Kyliana Mbappea, dva najveća u dosadašnjoj istoriji fudbala.



Podsjetimo, UEFA je već jednom ponovo otvorila ''slučaj Paris Saint Germain'', a posebno su razvoj situacije pratili u Madridu. Real je bio spreman na kupnju Mbappea krajem kolovoza ukoliko UEFA poništi transfer iz Monaca u PSG.

Najspornija točka su prihodi Paris Saint Germaina koje je fiktivno ''upumpao'' sam vlasnik ovog velikana. Državne katarske firme čine dobar dio sponzora pariškog kluba čiji je vlasnik ista ta država.

Prava cifra rashoda za sezonu 2016/2017 bila je 84 miliona eura, a dopušteno prekoračenje po Finanskijskom Fair Playu je do nekih 30 miliona. Paris Saint Germain je zbog kršenja Finansijskog Fair Playa bio kažnjen 2014.


A budući da je recidivist, mogao bi biti kažnjen i najgorim mogućim scenarijem - izbacivanjem iz europskih takmičenja. Što se tiče budućnosti, Paris Saint Germain mora namaknuti čak 150 miliona eura godišnjih prihoda.

Sve to kako bi nadoknadio transfere Neymara Jr iz 2017. i Kyliana Mbappea iz 2018. godine. Katarski šeici morat će pronaći nove i realne sponzore, a sve pod povećalom javnosti i UEFA-e što se, piše L'Equipe, zasad čini nemogućom misijom.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.