Emotivno se oprostio od Barce, ali je ipak tražio previše: Isplivalo 9 zahtjeva koje je Messi tražio da ostane

Prošlo je nešto malo više od godine dana kada je i zvanično objavljeno da Lionel Messi neće produžiti novi ugovor sa Katalonskim gigantom i da će svoju karijeru nastaviti negdje drugo.


U emotivnom oproštaju se moglo jasno prepoznati da je reprezentativcu Argentine i jednom od najboljih igrača na planeti teško pao odlazak, ali suze nekada znaju i da zavaraju.

Joan Laporta i Messi nisu uspjeli pronaći zajednički jezik i nastaviti saradnju koja je trajala do tog trenutka čak 21 godinu. Argentinac je napusti klub zbog finanisjkih problema sa kojima se Barca susretala, ali i danas susreće. Jedne je iznenadila činjenica da je Messi uopšte napustio Camp Nou, a druge da se od svh klubova odlučio za PSG.



Izgleda da je Argentincu stalo do para, čak i u poznim igračkim godinama, a svi znamo da je dobio pravo bogatstvo u glavnom gradu Francuske. Messi se sa klubom za novi, unosniji, ugovor borio još od ljeta 2020. godine kada je na čelu kluba bio Josep Bartomeu.

Međutim, tadašnji predsjednik je na stol dobio 9 zahtjeva koje mora ispuniti kako bi Argentinac ostao u klubu. Bartomeu je tada odbio samo 2 zahtjeva i novi ugovor nije potpisan, a godinu dana kasnije kao slobodan igrač Messi je napusti.



Sada godinu dana kasnije na površinu isplivavaju svi detalji dvije strane, a i zahtjevi koje je Messi tražio od tadašnjeg predsjednika i u zahtjevima se jasno vidi da ni malo nije želio štediti klub. Prema navodima uglednog El Munda ovo je spisak 9 zahtjeva sa kojima je Messi jasno ucjenjivao Katalonskog giganta. 

Prvi zahtjev je bio da se ugovor potpiše na tri godine. Većina kluba, a kao klasičan primjer jeste Real Madrid i Florentino Perez, ima tendeciju da igračima starijim od 30 godina produžuje ugovor godinu po godinu. Messi kada je tražio svoje zahtjeve imao je 33 godine, ali se ipak radilo o najboljem igraču na planeti.



Drugi zahtjev je bio da njegova porodica i porodica Luis Suareza dobiju privatnu ložu na Camp Nou koju mogu koristiti bilo kada. Messi i Suarez su postali veliki prijatelji kako je Urugvajac u klub stigao 2014. godine i uvijek je pazio na svog kolegu u napadu. Treći zahtjev je glasio da Messi za obnovu ugovora traži 10 miliona bonusa, još jedan dokaz da je novac ipak taj koji ga je odvukao sa Camp Noa.

Četvrti zahtjev jeste da se otkupna klauzula glasi 700 miliona eura ko želi da potpiše Argenticna i da može u bilo kom trenutku napustiti klub ako stigne ta cifra. Peti zahtjev se odnosio na smanjenje plate u vrijeme pandemije koronavirusa 2020. godine.



Svim igračima je bila smanjena plata, ali je Messi tražio povrat pune plate plus 3% kamatu. Kao zahtjev broj šest, Messi je tražio privatni avion za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika kako bi mogao posjetiti porodicu. Zahtjev broj sedam je bio taj da je vlada Španije odlučila povećati porez, ali i pored toga Messi je želio da njegova neto plata ostane ista. 

Zahtjev broj osam se odnosio na njegovog ličnog asistenta kog je plaćala Barcelona, ali zbog pandemije njegova budućnost je bila upitna. Messi je insistirao na tome da zadrži posao ma šta god da se desilo. I kao zadnji zahtjev koji je tražio Messi je bio vezan za njegovog brata Rodriga Messija.



Messi je tražio proviziju za svog brata koji je u to vrijeme zastupao Ansu Fatija i znao je da predstoje pregori sa njim. Kada se sve pogleda jasno se vidi da je Messi malo pretjera, ma koliki god igrač bili ovi uslovi su ipak u domenu sa naučnom fantastikom. 

Sada je mnogima jasno zašto Messi više nije u Barceloni nego u PSG i da se suze na oproštaju mogu na svakakav način protumačiti.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.