Bilo ih je zaista mnogo, ali je ovo top 5 najvećih promašaja Barce: Ibrahimović našao svoje mjesto na spisku

Katalonski gigant odavno nije odradio ovako savršeno neki prelazni rok kao ovaj ljetni kada su potrošli 153 miliona eura, a doveli čak 7 zaista vrhunskih pojačanja.


Robert Lewandowski, Jules Kounde i Raphinha su ti na koje je novac potrošen, a dok su Franck Kessie, Andreas Christensen, Hector Bellerin i Marcos Alonso su stigli potpuno besplatno.

Izgleda da se napokon velikan sa Camp Noa vraća na pravi put, a sigurno da je jedan od najzaslužnijih za to Joan Laporta i Xavi Hernandez. Iako finansijska situacija nije bila idealna kada je Laporta došao na predsjedničko mjesto, a sve zahvaljujući njegovom prethodinu Josep Bartomeuom, uspio je obezbjediti vrhunska pojačanja svom treneru.



Minulih godina dok je na čelu bio Bartomeu klub je postao sinonim za katastrofalne poslove i velike promašaje. Bartomeu je klub zbog svojih poteza ostavio skoro pred bankrotom i smatra se jednim od najgorih predsjednika u istoriji kluba. Sreća naslijedio ga je Laporta koji je u samo godinu dana drugog mandata odradio fantastične stvari za klub. 

Na Camp Nou je bilo velikih dolazaka, a mi smo za vas spremili 5 najvećih promašaja koji su obukli dres Katalonskog gigant od čega su čak četvorica djelo Bartomea. Poziciju broj 5 drži Miralem Pjanić koji je stigao u ljeto 2020. godine iz Juventusa. Bosanac je važio za jednog od najboljih veznjaka u to vrijeme, ali dolazak na Camp Nou će se za njegovu karijeru ispostaviti kao potpuni promašaj kao i za sami klub.



Transfer je Barcu koštao oko 60 miliona eura, ali je to namireno od novca Arthura koji je otišao u Juventus. Pjanić je za Barcu odigrao 30 utakmica, a za to vrijeme nije uspio postići niti gol, a niti se upisati među asistente. Prije nekoliko sedmica je napustio klub i postao novi igrač Sharjaha u nadi da će oživiti svoju karijeru.

Mjesto broj 4 drži Martin Braithwaite. Vrlo lako bi se moglo reći da nijedan transfer u istoriji Barce nije učinio to da klub izgleda gore od trenutka kada je ugovor potpisan sa Dancem. Mnogi se i dalje pitaju kako je taj igrač stigao do Camp Noa, ali za to trebate pitati Bartomea koji je još jednom pokazao da ne zna šta radi. 31-godišnji napadač je raskinuo ugovor sa Barcom i postao novi igrač gradskog rivala Espanyola.



Mjesto broj 3 drži jedno od najvećih imena Zlatan Ibrahimović. Kako se mnogi pitaju otkud Braithwaite u Barci, tako se sigurno mnogi pitaju otkud Zlatan na spisku najgorih potpisa. 2009. godine za nešto malo manje od 70 miliona Šveđanin je iz Intera stigao u Barcelonu, a za istu sumu je iz Barce u Inter otišao Samuel Eto'o.

Kasnije je Samuel pomogao Nerazzurrima da osvoje trostruku krunu, Ligu prvaka, Seriju A i Kup Italije. Ibrahimović je svojim dolaskom narušio atmosferu u svlačionici i nije se nikako slagao sa tadašnjim trenerom Pep Guardiolom. Upravo u polufinalu Lige prvaka je Barca ispala od Intera, a iako je popularni Ibra davao golove čini se kao velika greša što je zamijenjen sa Kameruncem.



Na mjestu broj 2 se našlo ime Antoine Griezmanna. Francuz je 2019. godine stigao na Camp Nou za 120 miliona eura iako ih je godinu dana prije javno odbino na kraju njegovog dokumentarca. To je itekako razbjesnilo navijače, ali i pored toga Bartomeu je zavukao ruku u džep i za Griezmanna izdvojio toliki novac. 

Francuz je imao svoje trenutke na Camp Nou, ali su oni bili rijetki, pa se nakon 2 godine vratio u Madrid na dvogodišnju pozajmicu koja ističe na kraju ove sezone. Trenutno se Griezmann, Atletico Madrid i Barcelona nalaze u najvećoj, legalnoj, prevari zbog toga što velikan iz Madrida pušta Francuza samo 30 minuta po utakmici kako ne bi morali da otkupe njegov ugovor na kraju sezone za 40 miliona eura.



Ako Griezmann nastupi u 50% utakmica u 2 godine Atletico je dužan da otkupi ugovor, ali se u tih 50% utakmica računaju samo one koje on provede na terenu više od 45 minuta. Toliko plaćen, a toliko malo doprinjeo na terenu i zato je smješten na listu najvećih promašaja. Na poziciji broj 1 našlo se ime, a koga drugog nego, Philippe Coutinha. 

Brazilac je jedan od najvažnijih transfera u istoriji Liverpoola, a najgori u istoriji Barcelone. Čak 135 miliona je plaćen igrač koji apsolutno nije trebao Barceloni, ali izgleda jeste Bartomeu. Coutinho je četvriti igrač sa spiska najgorih i to dovoljno govori kakve je poteze vukao.



Ono što je interesanto jeste da je najznačajni doprinos Coutinha tokom 4 godine u Barci bilo postizanje 2 gola protiv same Barce kada je bio na pozajmici u Bayernu iz Minhena, smiješno ali istinito. Ovo ljeto je prodan Aston Villi za svga 20 miliona kako bi koliko toliko uspostavili finansijsku stabilnost na Camp Nou.

Ima još velikih promašaj, ali smo mi izdvojili ovih 5 koji su sigurno obilježili zadnjih nekoliko godina Katalonskog giganta, nažalost po ružnom.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.