Najboljih XI Intera svih vremena: Ofanziva nije mogla proći bez pravog Ronalda, ali zato jeste bez Vierija

Neki od najboljih igrača u istoriji fudbala je nosilo dres Intera i kada se uzme u obzir ko je sve igrao teško je da se može lako sastaviti najboljih XI.


U svojoj 114 godina dugoj istoriji svaki od igrača je ostavio nekakav trag na Giuseppe Meazzi, neki dubok i za svaku pohvalu, a neki za zaborav. 

Samo neka od imena koja su u crno-plavom dresu ostavili neizbrisiv trag su Sandro Mazzola, Giuseppe Meazza, Javier Zaneti, Saumel Eto'o i sigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći, Ronaldo i to onaj pravi. Ovi igrači su na poseban način zadovoljili nepca svih navijača koji su ih pratili i gledali iz utakmice u utakmicu.



Ipak, neki od pomenutih igrača se nisu našli u timu iz snova, ali to je zato što je konkurencija i više nego opasna i jaka. Već na samom startu se da zaključiti da će se najboljih XI teško moći sastaviti jer se ne zna koje od koga bolji. Prvo ćemo krenuti naravno od golmana, a tu je prednost dobio Walter Zenga koji je jedan od najboljih golmana koje su Italija, a i Inter ikada vidjeli.

Dobio je nadimak "Spider-Man", a proglašen je i za najboljeg golmana na svijetu čak 3 godine uzastopno, od 1989.-1991., što je za svaku pohvalu. Što se tiče zadnje linije tu su se našli Maicon, Giuseppe Bergomi, Walter Samuel i Giacinto Facchetti.



Svaki od ovih defanzivaca je na svoj način ostao upamćen u dresu Neroazzurra i pri tome osvojili skoro sve trofeje. Sredinu terena čine, prije svih veiki Javier Zanetti koji je u klubu proveo dugih 19 i koji je rekorder po broju nastupa u svim takmičenjima za Inter i osvojenim trofejima u istoriji kuba.

Njemu društvo na sredini terena prave Lothar Matthaus i Esteban Cambiasso. Matthaus se smatra najvećim veznjakom svih vremena i jedan od trojice Njemaca u Interu, uz Andreasa Brehmea i Jurgena Klinsmanna kasnih 80-ih i ranih 90-ih.



Njemac se može pohvaliti da je osvojio Zlatnu loptu tokom svog vremena provedenog u Interu, 1990. godine. Sada ono najuzbudljivije, a to je ofanzivni trojac. Njega čini Ronaldo, Sandro Mazzola i Diego Milito. Svaki od pomenutog trojca je igrao u različito vrijeme, a može se reći i da je svako to vrijeme obilježio na poseban način.

Ronalda je teško opisati i da nije bilo te povrede koljena vjerovatno bi njegovi rekordi bili upisani na svakom polju, a ne rekordi Cristiano Ronalda ili Lionel Messija. Milito je čovjek sezone 2009/10 za Inter jer je postigao čak 30 golova od kojih su 4 bila odlučujuća za Interove za populrarnu "Tripletu".



Postigo je 2 gola u finalu Lige prvaka u Kupu Italije i u borbi za Scudetto. Zbog toga navijači ga i dan danas obožavaju. Mjesta nije bilo ni za velikog Christian Vierija i Samuel Eto'a, ali šta da se radi kada je kroz Inter prošao veliki broj igrača i napadača.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.