Gakpa su svi željeli, ali niko nije htio da plati: Zbog bizarne klauzule Holanđanin nije završio na Elland Roadu

Cody Gakpo je ovo ljeto bio jedan od najtraženijih igrača u Eredivise, ali ipak je na kraju iz bizarnih razloga ostao u PSV-u.


23-godišnji Holanđanin je bio na meti brojnih klubova sa ostrva, a najzainteresovaniji su bili Manchester United i Leeds United.

Minule sezone je krilni napadač bio sjajan i te partije je prenio u novu sezonu. Kraj svog imena ima već 10 golova i 9 asistencija na 13 utakmica koliko je do sada odigrao u svim takmičenjima. Upravo te partije iz minule sezone su ga preporučile brojnim klubovima, ali uprava zbog toga što nije ozbiljno shvatila jednu ponudu nije prodala svoju zvijezdu i zaradila popriličan iznos.



Gakpo je bio velika želja Erik ten Haga, trenera Manchester Uniteda, ali dolaskom Antonyja propao je mogući transfer Holanđanina na Old Trafford. Iz prikrajka je sve promatrao Leeds i Jesse Marsch koji je želio sjajnog krilnog napadača dovesti na Elland Road, ali zadnjeg dana prelaznog roka nisu uspjeli u toj namjeri.

Transfer navodno nije propao zbog činjenice da nije bilo vremena da se papirologija završi nego zbog klauzule koja je stajala u ponudi. Naime, Michael Brands, izvršni direktor PSV-a, je otkrio šta se krilo u toj klauzuli zbog koje je cijela uprava jednoglasno rekla "ne" transferu. Klauzula se odnosila na Leeds ukoliko završi među prva 4, tačnije kvalifikuje se u Ligu prvaka, to uključuje dodatnu zaradu za PSV.



Ipak, Leeds da se kvalifikuje u prva 4 je skoro pa i nemoguća misija i zato su lagano odbili tu ponudu. "Bilo je 30 miliona eura plus 13 kroz bonuse, sa samo 2 miliona bonusa koji su realni. Na primjer, mi bismo dobili 6 miliona ako se kvalifikuju u Ligu prvaka, a znajući da je to teško, rekli smo ne.", rekao je Brand i bio jasan zašto je propao transfer Gakpa u Yorkshire.

Bilo je zaniteresovanih klubova, ali ni jedan nije htio razbiti kasu i platiti onoliko koliko je PSV tražio.

Ostaje zimski prelazni rok i pokušaj ostalih velikana da angažuju sjajnog krilnog napadača koji blista na početku nove sezone i ako tako nastaviti mogla bi uprava PSV-a samo profitirati što ga nije prodala ovo ljeto.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.