Laporta pravi vrtić na Camp Nou: Nakon Pedrija, Gavija i Fatija želja su još 3 supertalentovana klinca

Katalonski gigant ima početak sezone kojom se baš i ne može pohvaliti zbog činjenice da su takmičenje u Ligi prvaka završili nakon grupne faze.


Izabranici Xavi Hernandeza nisu opravdali očekivanja i u grupi sa Bayern Minhenom, Interom i Plzenom su zauzeli tek 3. mjesto i na proljeće ih gledamo u Europa ligi gdje su već saznali protivnika i gdje će ukrstiti koplja sa Manchester Unitedom.

Joan Laporta je tokom ljetnog prelaznog roka dao sve od sebe da Xaviju obezbjedi ambiciozan i respektabilan roster u čemu je i uspio, ali rezultati nisu u skladu sa renomeom kluba. Barcelona se jedino može pohvaliti činjenicom da su u La Ligi na vrhu i imaju 2 boda prednosti u odnosu na Real Madrid, a do kraja prvenstva im je primarni cilj da 1. mjesto i zadrže do kraja.



To će biti sigurno veoma, veoma, teško i toga su svi svjesni na Camp Nou i vjeruju da bi već u januaru trebalo dodatno ojačati roster. Ipak, spisak je mnoge iznenadio i po imenima, tačnije godinama, Laporta na Camp Nou kao da želi napraviti vrtić. Barcelona, kao po uzoru na druge velike klubove, razmišlja o mladim igračima od kojih se očekuje da zablistaju u veoma kratkom periodu.

Kako ugledni španski listovi navode prvi čovjek Katalonskog giganta je spremio 3 pojačanja za januaru, a radi se o 3 izuzetno mlada i perspektivna igrača. Xavi u svojim redovima ima već nekoliko mladih bisera poput Gavija, Pedrija i Ansu Fatija koji su se već iskristalisali u nosioce igre Katalonskog giganta.



Ovaj trio je budućnost Barcelone, a njima bi se trebali pridružiti Nicolas Raskin, Arda Guler i Youssoufa Moukoko. Ova 3 igrača se nalaze na spisku Laporta i plan ih je potpisati u januaru. Raskin je od pomenutog trojca najstariji i ima 21 godinu, a trenutno je član Standarda iz Liježa. Mladi Belgijanac ima ugovor do kraja sezone, a Laporta se nada da bi ga mogao potpisati već u januaru za neku mizernu cifru od svega 7 miliona. 

Raskin igra na poziciji veznjaka i stigao bi kao zamijena za Busquetsa i činio bi udarni trio sa Gavijem i Pedrijem na sredini terena. Najpoznatije ime od pomenutog trojca jeste svakako Moukoko koji je član Borussije Dortmund i za kim je ludo gotovo pola europe. PSG, Chelsea, Liverpool i drugi velikani će biti konkurencija za njegov potpis, a procijenjuje se na oko 30 miliona eura.



Mnogo više detalja će biti poznato nakon Svjetskog prvenstva i nakon što se otvori pijaca za zimski prelazni rok. Što se tiče Gulera Turčin ima svega 17 godina i riječ je o još jednom veznjaku koji igra nešto bliže protivničkom golu i karakterišu ga napadačke osobine. Takođe po potrebi može odigrati po desnoj strani terena kao krilni napadač i Xavi bi sa njim u timu imao tu potrebnu širinu. 

Guler se procijenjuje na oko 10 miliona eura i time se dolazi do brojke od nešto malo manje od 50 miliona eura koliko bi trebao Laporta izdvojiti za respektabilan trojac. 

Raskin, Moukoko, Guler sa Gavijem, Pedrijem i Fatijem, između ostalih, bi činili neku novu i perspektivnu Barcelonu, a vrijeme će pokazati ko će stići od pomenutog trojca na Camp Nou.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.