Haaland je juče pokazao svima ko je i šta je: 5 zanimljivih stvari koje sigurno niste znali o Norvežaninu

Erling Haaland je na impresivan način debitovao za Manchester City u Premier ligi i nastavio tamo gdje je stao u Borussiji Dortmund.


Mladi Norvežanin je sa dva gola pokazao svima o kakvom se igraču radi i da će biti strah i trepet za sve u najjačoj ligi na planeti. 

Otkako je stupio na scenu kao tinejdžer, rušio je sve moguće rekorde, i očekuje se da uz Kylian Mbappea bude naslijednik Cristiano Ronalda i Lionel Messija. Ovo je samo početak onoga što tek treba da vidimo u Premier ligi, a zanimljive činjenice krije ovaj 22-godišnjak koje do sada možda niste čuli.



Donosimo Vam 5 zanimljivih činjenica jednog od najboljih napadača na planeti i budućeg osvajača Zlatne lopte. Prva činjenica jeste da je Norvežanin rođen u Engleskoj, tačnije u Leedsu, i da je mogao igrati za reprezentaciju Engleske.

Otac, Alf-Inge je bio poprilično dobar fudbaler, a možda je najpoznatiji po tome što mu je karijeru okončao Roy Keane.Za vrijeme boravka u zapadnom Yorkshireu se rodio Haaland, ali nažalost po Gareth Southgatea, sjajni napadač nikada nije pokazao namjeru da predstavlja Englesku, nego je odmah odlučio nastupati za Norvešku.



Druga zanimljiva činjenica jeste da je od malena odgojen da bude navijač Manchester Cityja i to je potvrdio ovoga ljeta kada je stigao u plavi dio Manchestera. "Rođen sam u Engleskoj i cijli život sam navijač Manchester Cityja.", rekao je sjajni špic i nastavio.

"Znam puno o klubu i ovdje se osjećam kao kod kuće te smatram da se ovde mogu razvijati i izvući najbolje iz sebe.", bio je jasan Haaland u svom prvom intervju nakon što je stavio paraf na ugovor sa popularnim Građanima.



Treća zanimljiva činjeninca jeste da je umalo odabrao drugi sport. Norvežanin dok nije napunio 14 godina mogao se pohvaliti da je trenirao atletiku, rukomet i skijaško trčanje. Onda se opredjelio za fudbal i nije pogriješio, a 18 golova u 14 utakmica za mladi tim Bryne su mu bile odskočna daska.

Činjenica broj 4 jeste da je postigao 9 golova na jednoj utakmici, da dobro ste čuli 9 golova. Prvi put, ali definitnvno ne i posljednji, Haaland je dospio do naslovnica širom svijeta, a razlog jeste što je na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina postigao nevjerovatnih 9 golova, a žrtva je bio Honduras.



Norveška je savladala Honduras sa 12:0, a samo jedan gol je postigao iz penala i znate sami da je lagano osvojio Zlatnu kopačku na prvenstvu. Peta činjenica, i možda najzanimljivija, jeste da je Norvežanin osvojio nagradu za igrača mjeseca, a pri tome na terenu proveo svega 59 minuta.

To je bilo sasvim dovoljno da postigne čak 5 golova što je bilo dovoljno da bude najbolji igrač tog mjeseca i sigurno će biti jedini igrač u istoriji kom je tako nešto pošlo za rukom.

Tek je započeo karijeru na ostrvu i biće veoma zanimljivo ispratiti da li i koliko može u najjačoj ligi na planeti, a ako se po jutru dan poznaje, nebo je granica.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.