U 10 godina doživjeli potpuni krah: Od Lige prvaka i evropskog hita do potpunog amaterizma

Bili su klub koji je jedno vrijeme i igrao grupnu fazu Lige prvaka i niko nije očekivao da će samo nakon jedne decenije doći u stanje u kojem su se našli.


Privatizacija je u velikoj mjeri koštala fudbal na većem prostoru Jugoistočne Evrope, a to su najviše osjetili u Rumuniji gdje im je jedan od poznatijih klubova završio potpuno neslavno. 

To je put kojim su ne tako davno krenuli svi rumunski klubovi, a mnogi od njih su deceniju kasnije ili čak i prije doživjeli potpuni krah. Takav je slučaj i sa Unireom iz Urzicenija, popularnim Chelseajem iz Lalomice, koji je početkom novog milenijuma doživeo nagli uspon, a onda doživio potpuni krah. 



Unirea je igrala i grupnu fazu Lige prvaka prije deceniju. Bili su hit u evropskom fudbalu, prvak Rumunije, a 2011. godine krenuo je krah ovog kluba. 

Prvo nisu dobili licencu za 1. ligu, a krajem iste godine je ugašen. Probao se klub ponovo oformiti, uspjeli su, ali udrugom gradu. Tako su iz Urzicenija preselili u Grabovu i danas djeluju kao amaterski klub u nižim rangovima takmičenja koji imaju status amaterskih liga. 



Stadion u Urziceniju, dom nekadašnjeg simpatičnog kluba ostao je ruglo i pašnjak. Tribine su oronule, a i njegovo rušenje je izvjesno, tako da će i posljednja uspomena na Chelseaja iz Lalomice biti izbrisana.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.