Drogba o epizodi u Marseilleu:"Odmah se vidjelo da je Hrvat glavni, nemoguće je dostići tu veličinu"

Svakim novim danom sve vise i vise potvrda stiže za brojne Hrvate koji su može se slobodno reći jedna prava nogometna nacija, poslednja priča tome i svjedoči.


Didier Drogba, jedan od najboljih napadača prošlog desetljeća, za Olympique je igrao samo jednu sezonu. Ali njegovi nastupi tijekom 2003./04. i 32 gola koja je tada postigao za klub, čine ga tolikom legendom u Marseilleu da njegov uokvireni dres stoji izložen u tamošnjoj katedrali.
Međutim, u Marseilleu stoluje Hrvat pred kojim se klanja i veliki Drogba. Josip Skoblar je igrajući za Olympique sedam godina; 1966./67. i zatim 1969.-1975. u 174 nastupa za slavni klub postigao čak 153 gola.



U tom razdoblju tri sezone zaredom bio je najbolji strijelac francuskog prvenstva, a 1971. osvojio je Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac Europe. Od tada još uvijek drži rekord kao strijelac najviše golova (44) u jednoj sezoni francuske lige.

Član je Kuće slavnih Olympiquea, zatim idealne momčadi kluba sastavljene povodom njegove 110. godišnjice, a zbog zasluga je nositelj i visokog francuskog državnog odlikovanja. Skoblar, bivši trener Rijeke, Hajduka, Dinama, Zagreba, ikona je grada i kluba Marseillea, u kojem je po završetku igračke karijere već dugo skaut, ali zapravo je bio i ostao puno više od toga.



Ili kako je to u intervjuu France Footballu o Dalmatinskom Orlu, kako u Marseilleu i Francuskoj svi zovu Zadranina Skoblara, rekao Drogba: "Jedan njegov pogled značio mi je sve"

"Čim sam došao u Marseille, vidio sam da je Skoblar glavni. Uzeo me pod svoje krilo, ohrabrivao, ali nikad mi nije trebao puno toga reći. Njegov pogled, samo taj osjećaj kad si u njegovoj blizini. Odmah sam bio pun samopouzdanja. Nešto mi je prenio", kroz smijeh prepričava Drogba pa se prisjeća anegdote koja najbolje pokazuje koliko mu je značio Skoblar:


"Jednom mi je samo rekao: 'Didier, osjećaš li se dobro danas? Ajde, sretno, želim ti dobru utakmicu!' - i to mi je bilo dovoljno." "Nemoguće je dostići Skoblarovu veličinu" Drogba je u nogometu prošao, vidio i osvojio sve, ali poslije svega je uvjeren:

"Nemoguće je dostići Skoblarovu veličinu. On se ponašao džentlmenski, objasnio mi je sve o ovom klubu, gradu i tisućama ljudi koji su navijači Marseillea. Dao mi je do znanja da je prije mene tu bilo legendarnih napadača, uključujući i njega, ali opet, dao mi je svojevrsni blagoslov. To mi je bilo užasno važno i motiviralo me. Josip, strašan čovjek, obožavam ga. To je klasa."

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.