Još koju godinu gledamo ovakvu LP: UEFA uvodi ogromne izmjene, po uzoru na Američki sistem

Do 2024. godine gledaćemo sadašnju Ligu šampiona, tačnije, format koji poznajemo, 32 ekipe biće podijeljene u 8 grupa, a u drugom dijelu sezone će se igrati na ispadanje, od osmine finala. 


Ipak, promjena se očekuje pomenute 2024. godine, ali samo što se tiče formata, ne broja klubova koji će učestvovati u LP.
UEFA je predložila američki sistem, po kome će se osnovati četiri grupe od po osam timova, sa plej-ofom i plej-autom, u kome će šest najboljih timova svake grupe osigurati svoje mesto u narednoj sezoni i u kojoj će samo četiri ekipe moći da se kvalifikuju kroz nacionalne lige.



Format, kao što vidite, i dalje nije kompletan, ovo je samo inicijalni predlog UEFA po informacijama koje imaju italijanski mediji. Liga Evrope 1 će imati 32 tima, Liga Evrope 2 će imati 64 tima. 

"Korijere delo sport" piše danas da će četiri grupe biti raspoređene geografski kada je riječ o kvalifikacijama, odnosno da će postojati grupe "Istok", "Zapad", "Sever" i "Jug" i da će se nakon nokaut faze rešiti ko će u najjača takmičenja.



Ostaje da vidimo ima li ovo smisla i da li će se ipak UEFA odlučiti za ligu, odnosno za Super ligu Evrope koja će sadržati samo najbolje timove ovog takmičenja, nešto po uzoru a Evroligu. Uglavnom, promjena će biti od 2024. godine.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.