Sve jasno: Pronađen glavni problem Liverpoola - U ekipi najgori igrač Premier Lige?

Pronađen problem: U jednom je parametru Liverpool ima najgoreg igrača Premier lige - Prati ga loša statistika! 


Možda Zvijezda generalno ove sezone igra dosta ispod nekog očekivanog nivoa zbog prethodne sjajne sezone.
Egipatski napadač Liverpoola prošle je godine važio za najboljeg igrača u Premier ligi, postigao je rekordna 32 gola i pomogao Redsima da dostignu finale Lige Prvaka u kojoj se povrijedio i izgubio od Reala.



Bila je to njegova sezona za pamćenje. Međutim, od početka ove sezone ne igra u svojoj prepoznatljivoj formi, a u jednom je statističkom parametru najgori igrač Premier lige što je za Liverpool razočaravajuća statistika.

Naime, uprkos tri postignuta gola, Salah je to učinio iz 32 upućena udarca, a među njima sedam ih je ocijenjeno kao "velike šanse". Još gori je njegov rezultat u segmentu "očekivani golovi" (xG) gdje potpuno podbacio.



To je parametar koji određuje kvalitet svakog pojedinačnog šuta i procenat uspješnosti pokušaja. Njegova razlika između xG i realnih golova (2.91) je najveća u prvenstvu, a Callum Wilson iz Bournemoutha plasiran je na drugu poziciju s rezultatom 2,34.

Sahove performanse ove sezone drastično se razlikuju od njegovog rekorda u prethodnoj kampanji. Salah je lani prevazišao svoj xG za nevjerovatnih 6,86 golova (imao je rezultat 25,14 u "očekivanim golovima", a postigao je 32 stvarna gola), što ga je označilo za najboljeg finišera u Premier ligi.

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.