Stručnjaci kažu drugačije: Ma kakav Modrić i Mbappe - Zlatna lopta ide pravom heroju polufinala!

Potcijenjeni heroj polufinalne utakmice - Čovjek za velike utakmice: Zašto bi trebao dobiti Zlatna lopta!


Ako Hrvatska osvoji svjetski naslov, ma čak i ako ga ne osvoji, Luka Modrić bi na kraju godine mogao dobiti Zlatnu loptu. Čovjek je jedan od ključnih igrača i neizostavni motor aktualnog prvaka Europe.
Sad je „malu“ Hrvatsku, „državicu“ od nešto više od četiri miliona stanovnika, odveo u finale Svjetskog prvenstva. Što se igračke kvalitete tiče i predstava koje prikazuje na zelenom terenu, Luka Modrić je najveći hrvatski fudbaler svih vremena.Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, imena su koje su Hrvati uglavnom spominjali kad bi razgovarali o tome tko je najbolji domaći igrač svih vremena, ali Modrić ih je prerastao sve i trebao bi, bude li pravde, prekinuti desetgodišnju dominaciju C. Ronalda i Lea Messija.

Luka Modrić također je prvi kandidat za Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva. Najveći konkurent za nagradu mu je Kylian Mbappe, 19-godišnje čudo od djeteta, koji je Francusku također odveo do finala. U konkurenciju bi se mogao ugurati i Eden Hazard, koji je individualno odigrao najbolje na turniru.Ali je prilično teško dati Zlatnu loptu igraču kojeg neće biti u finalu, iako je njegova ekipa izgubila samo jednu utakmicu na prvenstvu. No, uz Modrića, Mbappea i Hazarda, u konkurenciju za najboljeg igrača turnira trebalo bi ući još jedno ime.

Riječ je o Mariju Mandžukiću, vjerojatno najpodcjenjenijem napadaču svijeta, koji je na ovom turniru još jednom potvrdio da je uz Modrića i Rakitića, ključni igrač ove generacije, minimalno aktualnih svjetskih doprvaka, a bude li sreće, prvaka svijeta.

Prema WhoScoredu, internet stranici za naprednu fudbalsku statistiku, koja se ne bavi subjektivnom procjenom igrača, već koristi egzaktne podatke i učinak igrača na terenu te na temelju toga donosi konačnu ocjenu.


Mandžukić je najbolje ocijenjeni hrvatski igrač na ovom prvenstvu i 16. uopšte s prosječnom ocjenom 7.59 (Luka Modrić je 17. s ocjenom 7.58, a najbolji je Hazard s ocjenom 8.53). Mandžukić je na turniru odigrao pet od šest hrvatskih utakmica.

Protiv Nigerije je „asistirao“ za autogol suparnika i izborio jedanaesterac kojeg je kasnije realizirao Modrić i uopšteno je bio ključni igrač hrvatske reprezentacije u skupini. U osmini finala protiv Danske je zabio jedini hrvatski pogodak na utakmici.

 Protiv Argentine nije imao „opipljiv“ učinak poput gola ili asistencije, ali je prema WhoScoredu bio četvrti najbolji igrač ekipe (Rakitić 9.1, Modrić 8.9, Vrsaljko 7.6 i Mandžukić 7.4). Mandžukić je igrač koji je od početka svoje karijere bio podcjenjivan, djelomično radi svog teškog karaktera, a drugim dijelom jer ne štopa loptu tako „lijepo“ kao neki talentiraniji igrači.

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.