FIFA JASNA: Čak iako pobjede - Trofej Svjetskog prvaka neće doći u Hrvatsku!

Trofej Svjetskog prvenstva vrijedi 11 mil. €, nije oduvijek isti, čuvan je ispod kreveta pa ukraden, pronašao ga pas..., a prvak dobije samo repliku 


U nedjelju oko 19 sati, najkasnije do 20, saznat ćemo 21. svjetskog fudbalskog prvaka. Odnosno, 12. vlasnika pehara koji je 1974. zamijenio trofej Julesa Rimeta. Koji je otišao u istoriju i trajno vlasništvo Brazilu.
Trofej kojeg osvaja pobjednik svjetskog prvenstva nije oduvijek isti. Onaj kojega nas većina poznaje, dodjeljuje se od 1974. godine i Svjetskog prvenstva u SR Njemačkoj, a prva ga je osvojila baš Zapadna Njemačka. Kako se pehar svjetskog prvaka zove?Na početku se zvao Victory, a kasnije je dobio novo ime - Jules Rimet, po predsjedniku Francuskog fudbalskog saveza te predsjedniku Fife, koji je tu funkciju obavljao 33 godine, što je najviše u istoriji krovne fudbalske organizacije. Ovaj je trofej imao veoma sadržajnu istoriju.

Razdoblje Drugog svjetskog rata proveo je skriven u kutiji ispod kreveta, a 1966. godine je ukraden u Engleskoj, gdje se održalo Svjetsko prvenstvo te godine. Međutim, uz pomoć psa Picklesa, engleski detektivi su pronašli trofej koji je bio zakopan u jednom od vrtova u prigradskom području Londona.Po tadašnjim pravilima, reprezentacija koja je tri puta osvojila svjetsko prvenstvo, dobila bi trofej u trajno vlasništvo, a uspio je to Brazil 1970. godine. No, trofej je 1983. godine ukraden i vjeruje se kako su ga lopovi rastalili. Kada je nastao novi pehar?

1970. godine Fifa je donijela odluku o zamijeni trofeja. Na adresu krovne organizacije pristigla su 53 prijedloga, a pobjedu je odnio talijanski umjetnik Silvio Gazzaniga. Baza trofeja sastoji se od dva sloja malahita, dragog kamena, a na donjem dijelu su ugravirane godine održavanja svjetskih prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine.

Ovaj su trofej podizali kapetani svjetskih prvaka Franz Beckenbauer, Daniel Passarella, Dino Zoff, Diego Maradona, Lothar Matthaus, Dunga, Didier Deschamps, Cafu, Fabio Cannavaro, Iker Casillas i Philipp Lahm. Koliko vrijedi pehar?

Trofej je visok 368 milimetara, izrađen je od 18-karatnoga zlata i teži 6142 grama. Procijenjena vrijednost pehara načinjenog od šest kilograma zlata je nevjerojatnih 11 miliona eura! Koliko bi dugo pehar bio u Hrvatskoj?


Za razliku od prvog trofeja koji bi se nakon tri osvojena naslova dodjeljivao u trajno vlasništvo, novi pehar je vrlo kratko u vlasništvu svjetskih prvaka. Nakon završetka finala, trofej se na ceremoniji proglašenja pobjednika dodjeljuje svjetskim prvacima, a nakon toga slijedi graviranje imena države koja ga je osvojila.

Međutim, uskoro se trofej vraća Fifi, koja ga šalje u Paderno Dugnano, gradić u blizini Milana gdje se izrađuje replika, koja odlazi prvacima, dok se original čuva u Fifinom muzeju.

 Dakle, postane li Hrvatska u nedjelju svjetski prvak, jedinu šansu da dodirnu i podignu originalni pehar Luka Modrić, a potom i svi ostali igrači, imat će na podiju, prilikom proglašenja. Nema nošenja (i padanja) pehara na pobjedničkoj paradi u domovini, nema ispijanja pjenušca iz njega... 

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.