DOČEKAO SVOJE: Napustio školu, nisu mu vjerovali da je pozvan na SP - A danas HEROJ Engleske!

Golman Evertona i engleske reprezentacije Jordan Pickford bio je engleski junak u pobjedi gordog albiona nad Kolumbijom. 


Nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1, a Pickford je obranivši Baccin penal omogućio Dieru da zabije za pobjedu i plasman u četvrtfinale. Budući da je 'jedinicu' engleske reprezentacije dobio nedavno te da je upisao svega sedam seniorskih nastupa, još je uvijek relativno nepoznat javnosti.
Rođen je 7. mart 1994. godine u Washingtonu, međutim ne onom u SAD-u, već u engleskom gradu koji se nalazi nedaleko Sunderlanda, u kojem je i započeo fudbalsku karijeru. Otac mu je bio zaposlen kao čuvar lovišta, a majka je radila u katoličkoj školi St. Robert of Newminster, koju je i Jordan upisao, ali uskoro i napustio.Njegov učitelj fizičkog, Alan Fisher prisjetio se tih dana i rekao kako Pickford nije bio golman igrajući fudbal u školi: "Od ranih dana bilo je jasno kako je Jordan talentiran, a bilo je jednako impresivno gledati ga kako trči, igra tenis te igra fudbal.

I danas koristim njegov slučaj kao primjer drugim učenicima kako se težak rad isplati." "Isto tako, radio sam u školi kada je u dobi s 14 godina upoznao Megan Davison", rekao je Fisher, a zanimljivo je kako je Megan i danas njegova djevojka.Za Sunderland je zaigrao s osam godina, a na debi za prvu ekipa čekao je čak 14 godina. Dvije godine kasnije, prešao je iz Sunderlanda u Everton, a u Liverpoolu živi s Megan. Iako Everton nije zabilježio dobre rezultate ove sezone, Pickford je sjajnim intervencijama zaradio poziv izbornika Southgatea.

"Došao sam u kuću svojih roditelja kada su me nazvali i rekli da sam na izbornikovom popisu. Nisam mogao vjerovati, rekao sam to svojoj majci, na što je ona odgovorila da nisam pozvan te da je to sigurno jedna od mojih brojnih šala.


Nikako mi nije vjerovala i dugo sam je uvjeravao kako je to stvarnost. Iako smo na okupjanju bili samo nekoliko dana, bilo je to neopisivo iskustvo i sreća za mene." Niti godinu dana kasnije, Pickford je svojom obranom odveo Englesku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i to samo nekoliko dana nakon što ga je kritikovao Thibaut Courtois.

"Ne brinu me takvi komentari, nije bitno jesam li najveći ili najljepši, ono što je bitno je da sam na pravom mjestu u pravo vrijeme te da zaustavim udarac. Znali smo za što smo sposobni i nismo se bojali penala", zaključio je Pickford.

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.