Messijeva noćna mora: Ma kakav Ramos - Za neke je neprijatelj br 1, Za druge nedostižni heroj!

Iako mu je 35 godina na leđima još uvijek je jedan od ključnih igrača portugalske reprezentacije, koja dolazi na Svjetsko prvenstvo kao pritajeni favorit. 


Portugalci su aktualni prvaci Europe, a Pepe je proglašen najboljim igračem finala Eura 2016. i izabran je u najbolju ekipu turnira. Štoviše, na posljednja tri Eura svaki put je biran u idealnu postavu.
Trenutačno nastupa za Bešiktaš, ali punih deset godina nosio je dres slavnog Real Madrida, od 2007. do 2017. Jedan od najtrofejnijih igrača Reala S Realom je osvojio, među ostalim, tri Lige prvaka i tri španska prvenstva te je jedan od najtrofejnijih igrača Kraljevskog kluba u posljednjih dvadesetak godina.Real ga je 2007. doveo iz Porta za 30 miliona eura, što je u to vrijeme bio drugi najveći transfer svih vremena kada su u pitanju obrambeni igrači. Ni 11 godina kasnije 30 miliona eura nije beznačajna svota za stopera. Prema Pepeu gotovo nitko nije ravnodušan - ili ga obožavaju ili ga ne podnose, trećeg u pravilu nema.

Za "bijeli" dio Madrida on je nedostižni heroj, a za Katalonce „neprijatelj broj 1“. Legendarni su njegovi okršaja s Lionelom Messijem i ostalim igračima Barcelone. Često nije birao sredstva da ih zaustavi, a možda još češće su se bacali na teren, čak i kada ih nije ni pipnuo.Nakon jednog od „el clasica“ u eri njegova sunarodnjaka Josea Mourinha na Santiago Bernabeuu, u kojem je propisno namučio Messija, katalonski mediji nazvali su ga Hannibalom Lecterom, glavnim likom psihološkog trilera "Kad jaganjci utihnu", a kojeg tumači oskarovac Anthony Hopkins. 

Messijeva noćna mora i katalonski neprijatelj broj 1 Za vječnost je ostala fotografija na kojoj je Pepe nagazio na ruku Messija. Kasnije je objasnio da je to bilo nehotice, posve slučajno.

Pepe je optužio igrače Barcelone da glumataju i da padaju kao pokošeni, a Andres Iniesta uzvratio mu je: „O njegovim prekršajima mogli bi snimati čitavi film.


Svi znamo kakav je“, ljutito je kazao as Barcelone, inače poznat po smirenosti i odmjerenim izjavama, ali kada je u pitanju Pepe, teško je ostati sabran. Bez obzira što osjećali prema možda i najvećem prgavcu svjetskog fudbala posljednje dekade, mora mu se priznati da već godinama spada u red najboljih svjetskih stopera.

Ako Portugal ode daleko na Mundijalu, velika je šansa da se Pepe nađe u ekipi prvenstva. Zanimljivo je da mu je otac dao početno ime u čast naučnika, Johannesa Keplera i Alphonsea Laverana.

 Pepe to nije postao, ali jest svjetski poznat. Da postane naučnik, šanse mu bile male. Zato se uhvatio lopte kao i mnogi njegovi vršnjaci u Brazilu.

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.