ZASLUŽIO JE: Bio je tu kad nikoga nije bilo - A sada mu se i najveći poklonio!

Jedan od najslavnijih i najtrofejnijih fudbalskih klubova na svijetu, torinski Juventus, kroz historiju je imao mnogo uspona i padova. Vjerovatno najteži trenutak u istoriji Stare dame desio se 2006. godine.


Čelnik Juventusa Luciano Moggi, zajedno s mnogim drugim fudbalskim radnicima u Italiji, optužen je za namještanje utakmice. U aferi Calciopoli, koja je potresla Italiju, mnogi su završili u zatvoru, a Juventus je izbačen u Seriju B.
Sjajna ekipa koju je imao Juventus se raspala, a Torino su napustili Fabio Cannavaro, Emerson, Gianluca Zambrotta, Patrick Vieira, Zlatan Ibrahimović i Lilian Thuram. Međutim, nisu svi otišli. Između ostalih, čast Juventusa odlučili braniti David Trezeguet, Pavel Nedved i najveći igrač kojeg je ovaj klub ikada imao - Alessandro Del Piero.Del Piero je na stolu tada imao ponude Real Madrida i Manchester Uniteda, čiji ga je menadžer Sir Alex Ferguson pokušao na svaki način ubijediti da dođe na Old Trafford. Ipak, Del Piero je tada dao jednu od najemotivnijih i najjačih izjava, izjavu zbog koje je postao besmrtan u Torinu.

"Porodica Agnelli zaslužuje da ostanem i borim se povratak Juventusa u društvo najboljih. To zaslužuju i navijači i nova uprava koja dođe. Osim toga, džentlmen nikada ne ostavlja damu u nevolji". Prije više od 24 godine legendarni Alessandro debitovao je za Juventus.Tada, daleke 1993. godine, trener Juventusa Giovanni Trapattoni je uveo Del Piera u igru u utakmici protiv Foggije (1:1, 12. septembra 1993.). Alex je imao 19 godina, a ušao je umjesto Fabrizija Ravanellija, sjajnog italijanskog napadača.

Godine 1988. dok je igrao jednu utakmicu za svoj tim primijećen je od strane skauta Padove i s 13 godina prelazi u omladinski pogon tog kluba. U Padovi je igrao sjajno i 1993. godine, nakon što je uživo odgledana samo jedna njegova utakmica, doveden je u Juventus.

On je, pak, ostao vjeran Juventusu i 2006. godine kada je klub bačen u Serie B zbog namještanja utakmica. Del Piero je osvojio s Juventusom šest titula prvaka Italije (dva su ostvarena u vrijeme afere Calciopoli).


Jednom je s klubom bio pobjednik domaćeg Kupa, četiri puta domaćeg Superkupa, jednom pobjednik Lige prvaka (tri puta finalist), a s reprezentacijom je osvojio svjetsku titulu 2006. godine i jednom bio europski viceprvak.

Diego Maradona je za njega rekao: "On igra s osmijehom i s mnogo ljubavi prema fudbalu, uvijek bih njega izabrao prije Zidanea". Sasvim dovoljno da bar malo dočara čaroliju koju je posjedovala legenda Juventusa...

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.