BUFFON JASAN: Mnogih se i ne sjećam - Ali tri najopasnija dobro pamtim!

Gianluigi Buffon, legendarni čuvar mreže Juventusa i reprezentacije Italije, otkrio je koja tri fudbalera su mu najopasnija, protiv kojih se susreo u svojoj karijeri. 


Legendarni golman Gianluigi Bufon, izjavio je da su Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i nekadašnji fudbaler Brazilac Ronaldo, najbolji igrači protiv kojih je nastupao u dugogodišnjoj karijeri.
“Mnogih protivnika se i ne sjećam, bilo ih je mnogo. Ali, svakako mogu da kažem da su Messi i dva Ronalda najopasniji”, istakao je čuvar mreže Juventusa. “To su dva sasvim različita igrača. Messi je potpuniji, jer se dublje vraća po loptu, ima više tehničkog kvaliteta i ima viziju igre, što je važnije nego biti ubojit u završnici“, kazao je Buffon.“Ronaldo, možda zato što je malo stariji, postao je ‘ubica’ u kaznenom prostoru. U poređenju sa onim što je ranije bio, Ronaldo sada više čuva svoju energiju, tako da više ne izlazi na krilo, ali kada dobije dobru loptu u šesnaestercu, onda je to gol.

“Buffon je profesionalnu karijeru započeo u Parmi, a godine 2001. Juventus ga kupuje od Parme za 53 milijuna eura, čime postaje najskuplji golman na svijetu, a taj iznos ni do danas nije nadmašen. Glasi za jednog od najboljih svjetskih golmana, a institut za fudbalsku istoriju i statistiku proglasio ga je najboljim golmanom svih vremena. Kada je Juventus izbačen u Serie B, nakon velikog skandala u vezi s namještanjem utakmica (Calciopoli).

Buffon je ostao vjeran crno-bijelom dresu, i time zauzeo posebno mjesto u srcima navijača Stare dame a pobrao je i simpatije čitave fudbalske javnosti. Na Svjetskom prvenstvu 2006. prima samo dva gola (jedan je autogol suigrača Cristiana Zaccarda, a drugi jedanaesterac Zinedinea Zidanea u finalu).

Buffon je sačuvao svoj gol 453 minute, što ga stavlja na peto mjesto nesavladanih golmana svih vremena na SP. Na tom prvenstvu Italija osvaja titulu svjetskih prvaka. FIFA ga je ponovo proglasila najboljim golmanom 2006.

Pošalji na: |

Objavi ovaj članak na:
Pokreće Blogger.